Smaczny, delikatny i kruchy schab posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
2 kg schabu bez kości
1/2 szklanki soli peklowej
1/2 szklanki cukru
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
wody- tyle by przykryła mięso
Kanapkowy schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy schab na 6 godzin w zalewie. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przez następne 15 minut gotujemy. W zalewie trzymamy aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, w celu schłodzenia.
Komentarze