Schab pieczony w miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pieczony schab jest mniej kaloryczny od smażonego więc warto czasem przygotować go w ten sposób.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 1kg schabu
    3 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    3 ząbki czosnku
    Sok z połowy cytryny
    5 łyżek oliwy cytrynowej ( może być tradycyjna)
    Sól, pieprz

Schab pieczony w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynata powinna być wyrazista w smaku.
  • 2. Schab kroimy w plastry. Mi z kilograma schabu wyszło 8 plastrów. Mieszamy z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Pieczemy do miękkości w 180°C, ok. 1h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy