SCHAB PARZONY

0 (0 ocen)

  • 7 min

Znane mi dotąd pieczone schaby przeważnie były zawsze suche...dzieciaków raczej nie dałam rady na takie mięsko namówić...Do momentu aż zrobiłam ten parzony schab. Szybki, z małym nakładem pracy,a za to jaki soczysty. Sprawdzcie sami

  • 7 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    sól,pieprz
    olej

Schab parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy
    go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po
    tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na min, 3 doby do lodówki.
    Po tym czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był
    cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma
    być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia,
    kiedt to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5
    minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej
    wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym
    czasie znów studzimy do zimnej wody. Schab wyjmujemy odkładamy do
    lodówki na min 12 godzin, po tym czasie możemy juz kroić na kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy