Znane mi dotąd pieczone schaby przeważnie były zawsze suche...dzieciaków raczej nie dałam rady na takie mięsko namówić...Do momentu aż zrobiłam ten parzony schab. Szybki, z małym nakładem pracy,a za to jaki soczysty. Sprawdzcie sami
1.Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy
go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po
tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na min, 3 doby do lodówki.
Po tym czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był
cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma
być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia,
kiedt to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5
minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej
wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym
czasie znów studzimy do zimnej wody. Schab wyjmujemy odkładamy do
lodówki na min 12 godzin, po tym czasie możemy juz kroić na kanapki.
Komentarze