Pysznie zdrowa i kolorowa sałatka, która z powodzeniem może zastąpić kolację lub sprawdzić się jako lunch do pracy lub szkoły.
Składniki:
pół główki małej sałaty lodowej
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
kilka mini kulek mozzarelli
pół czerwonej cebuli
1/3 puszki kukurydzy konserwowej
SOS:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu
1 łyżka wody
kilka listków drobno posiekanej bazylii
szczypta suszonego oregano, czosnku granulowanego, soli, pieprzu i cukru
Sałatka z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
Pomidorki przekroić na pół, ułożyć na sałacie razem z pokrojonymi oliwkami, piórkami cebuli, odsączoną kukurydzą i kulkami mozzarelli.
2.Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę tuż przed samym podaniem.
Komentarze