Śniadanie z włoską nutą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zdrowe, pożywne i dodające energii śniadanie z włoską nutą. Pożywne kanapeczki i aromatyczna jajecznica to zestawienie, które dodaje sił na sam początek dnia. Często wybieram je przed porannym treningiem :)

  • 15 min

Składniki:

  • - chleb razowy ze śliwką
    - olej kokosowy (tłoczony na zimno)
    - sałata masłowa
    - pomidory rzymskie
    - mozzarella z mleka bawolego
    - sól i pieprz
    JAJECZNICA:
    - jajka
    - zioła prowansalskie
    - oliwa z oliwek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Śniadanie z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo razowe smarujemy olejem kokosowym i komponujemy kanapeczki, kładąc na nie liść sałaty, plasterki pomidora rzymskiego i plaster mozzarelli z mleka bawolego. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Następnie przygotowujemy jajecznicę:

    Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niej zioła prowansalskie, które przez chwilę smażymy, doprowadzając do uwolnienia pełni ich smaku i aromatu.
    Następnie wbijamy jajka, smażymy do uzyskania odpowiedniej (preferowanej przez nas) konsystencji*. Jajecznicę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Śniadanko proste i szybkie, ale zdrowe i bardzo pożywne.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Ja najpierw doprowadzam do całkowitego ścięcia białek, a następnie mieszam je przez chwilę z żółtkami, tak aby jajecznica nie była całkiem sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować