Sałatka z wędzonym tuńczykiem, rukolą, papają, mango i awokado

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, kolorowa sałatka z wędzonym tuńczykiem i tropikalnymi owocami.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g wędzonego tuńczyka
    szalotka
    koperek
    chili
    sok z połowy cytryny
    łyżka oleju

    garść rukoli
    1/4 awokado
    1/4 mango
    1/4 papai

    jajko

    łyżka ziaren papai

    opcjonalnie sól

Sałatka z wędzonym tuńczykiem, rukolą, papają, mango i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy w koszulce, w tym celu, jako wbijamy do kubeczka i ostrożnie wlewamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    Tuńczyka kroimy w cienkie płatki, skrapiamy obficie cytryną, olejem, posypujemy drobniutko posiekaną szalotką, koperkiem i chili.

    Podanie:
    Na talerzu układamy rukolę, następnie posypujemy pokrojonymi w drobniutką kostkę: mango, awokado i papają. Na takiej pierzynce wykładamy tuńczyka, razem sosem. Na wierzchu sałatki ostrożnie układamy jajko. Całość posypujemy nasionkami papai.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy