Sałatka z polędwicą z tuńczyka w sosie cytrynowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatka:Warzywa umyć ,osuszyć na ręczniku papierowym.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki , ogórka pokroić w plasterki , szczypiorek posiekać drobno.
warzywa polać oliwą z oliwek , oprószyć solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać.
2.Polędwice:Polędwice umyć , osuszyć , ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Dymkę posiekać drobno.
Na suchą rozgrzana patelnie wlać sok z cytryny , dodać cebulę.
Gdy się zeszkli wlać na patelnię śmietanę oraz dodać masło.
Trzymać na ogniu do momentu połączenia się składników co jakiś czas mieszając.
Sosem zalać polędwice.
Piec 5 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
3.Na przygotowaną sałatkę wyłożyć polędwice.
Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze