Sałatka z polędwicą z tuńczyka w sosie cytrynowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

Sałatka pasuje za równo na ciepły obiad lub przystawkę. Jest zdrowa i bardzo smaczna.

Składniki:

  • (Na 2 porcję)
    Sałatka:
    1/2 główki sałaty lodowej
    1 ogórek wężowy
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    świeżo mielony pieprz
    świeżo mielona sól
    Polędwice w sosie cytrynowo-śmietanowym:
    2 mrożone polędwice z tuńczyka (każda po 125g.)
    sok z jednej cytryny
    1 cebula dymka
    200ml. śmietany 30%
    2 łyżki masła 82%
    1 łyżeczka soli i pieprzu

Sałatka z polędwicą z tuńczyka w sosie cytrynowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka:Warzywa umyć ,osuszyć na ręczniku papierowym.
    Sałatę porwać na mniejsze kawałki , ogórka pokroić w plasterki , szczypiorek posiekać drobno.
    warzywa polać oliwą z oliwek , oprószyć solą i pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać.

  • 2. Polędwice:Polędwice umyć , osuszyć , ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Dymkę posiekać drobno.
    Na suchą rozgrzana patelnie wlać sok z cytryny , dodać cebulę.
    Gdy się zeszkli wlać na patelnię śmietanę oraz dodać masło.
    Trzymać na ogniu do momentu połączenia się składników co jakiś czas mieszając.
    Sosem zalać polędwice.
    Piec 5 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
  • 3. Na przygotowaną sałatkę wyłożyć polędwice.
    Podawać na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy