Sałatka z ogórków i kalafiora

4.38 (193 ocen)

  • 4 godz.

Moja teściowa zrobiła ta sałatkę w tamtym roku, posmakowała i mam nadzieję, że i wam posmakuje.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg ogórków ze skórką
    4 papryki czerwone
    1 kalafior - sparzony i podzielony na różycki
    4 cebule

    9 szklanek wody
    1/2 szklanki soli (ja daję kamienną)

    Zalewa:
    2 szklanki cukru
    2szklanki octu
    6 szklanek wody
Wystaw ocenę:

4.38 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z ogórków i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oróki pokroić w centymetrowe paseczki, kalafior podzielić na różyczki. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę w pióra. Wszystko razem wymieszać i zalać 9 szklankami wody wymieszanymi z solą. Pozostawić na 3 godziny.
  • sałatka nałożona do słoiczków 2. Po 3 godzinach odlać wodę. Do słoików włożyć gorczycę (ja dałam 0,5 łyżeczki) ziele angielskie, listek laurowy. Nakładać do nich warzywa i zalać wystudzoną zalewą. Słoiczki pasteryzować4 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować