Sałatka z krakersami i nasturcją

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka przekąska na lato.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
    1/3 główki sałaty masłowej
    kilka dymek
    1/3 opakowania krakersów
    3 średniej wielkości ogórki
    garść kwiatów i zielonych nasion nasturcji
    garść poziomek
    2łyżki nasion sezamu
    3łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu jabłkowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    kilka gałązek koperku

Sałatka z krakersami i nasturcją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę szarpiemy i skrapiamy oliwą. Ogórki i cebulkę kroimy w cienkie talarki. Krakersy kruszymy według uznania. Obrywamy kwiaty nasturcji i dodajemy do sałatki wraz z sezamem. Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub potrząsając misą. Nasiona dodajmy z umiarem gdyż mają ostry wyrazisty smak, zbliżony do rzeżuchy. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i łyżką octu jabłkowego.

Porady

Sezam można zastąpić siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni.

Komentarze

Podobne przepisy