Sałatka z grillowanymi warzywami

0 (0 ocen)

Polecam na kolację

Składniki:

  • Pół główki sałaty masłowej
    Garść rukoli
    1 pomidor
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    Kawałek pora
    Olej w atomizerze
    zioła
    SOS:
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego białego
    Sól
    Pieprz biały

Sałatka z grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię i paprykę umyć, osuszyć. Paprykę pokroić na 4 kawałki, usunąć nasiona. Cukinię pokroić w plastry. Warzywa ułożyć w misce, spryskać olejem i posypać ziołami oraz niewielka ilością soli. Odstawić na godzinę.

    Po tym czasie rozgrzać grill (ja mam elektryczny). Ułożyć warzywa, przykryć pokrywą i grillować kilka minut.

    Sałatę i rukolę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i rozsypać na talerzach. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Ułożyć na sałacie na środku talerza.

    Dookoła poukładać plastry cukinii, paprykę pokroić w paseczki lub małe kawałki i również ułożyć na talerzach.

    Por pokroić drobno i posypać sałatkę. Olej zmieszać z octem, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę. Podawać od razu póki warzywa są jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy