Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w małych słoiczkach.Mnóstwo smaków, które uzupełniają się idealnie.
Składniki:
ok 300 g filetów sledziowych
2 ziemniaki
3 średniej wielkości marchewki
1 duży burak
3 jajka
1 ogórek kiszony
kawałek czerwonej cebuli
szczypiorek
około 6 dużych łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
Sałatka warstwowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy całą noc w wodzie.
2.Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno).
Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy.
3.2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą.
4.Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez, jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem.
Komentarze