Sałatka śledziowa z pieczarkami i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super się prezentuje i jest pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
    1 opakowanie matiasów (50dkg)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 pęczki szczypiorku
    3 duże ziemniaki
    4 duże korniszony
    1 majonez (400ml)
    2 łyżki musztardy
    pieprz

Sałatka śledziowa z pieczarkami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce oo grubych oczkach. Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Ziemniaki również obieramy i gotujemy do miękkości (ważne aby się nie rozgotowały).
    Korniszony kroimy i odciskamy zalewę. Matiasy odsączamy i kroimy w cienkie paseczki. Majonez mieszamy z musztardą.
  • 2. Tortownice o średnicy 21cm wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy pieczarki ale kapeluszami do dołu. Posypujemy połową posiekanego szczypiorku a następnie smarujemy majonezem z musztardą. Jako drugą warstwę układamy matiasy , które posypujemy pieprzem i znów smarujemy majonezem. Następnie układamy farsz z marchewki i pietruszki, który mieszam dla koloru ze szczypiorkiem. Posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem. Jako czwartą warstwę układam pokrojone korniszony, które również oprószamy pieprzem i smaruję majonezem, Na koniec układam pokrojone w grube plastry ziemniaki. Sałatkę wkładam do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły. Przed podaniem wykładam na talerz i ściągam folię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy