Sałatka śledziowa z pieczarkami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce oo grubych oczkach. Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Ziemniaki również obieramy i gotujemy do miękkości (ważne aby się nie rozgotowały).
Korniszony kroimy i odciskamy zalewę. Matiasy odsączamy i kroimy w cienkie paseczki. Majonez mieszamy z musztardą.
2.Tortownice o średnicy 21cm wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy pieczarki ale kapeluszami do dołu. Posypujemy połową posiekanego szczypiorku a następnie smarujemy majonezem z musztardą. Jako drugą warstwę układamy matiasy , które posypujemy pieprzem i znów smarujemy majonezem. Następnie układamy farsz z marchewki i pietruszki, który mieszam dla koloru ze szczypiorkiem. Posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem. Jako czwartą warstwę układam pokrojone korniszony, które również oprószamy pieprzem i smaruję majonezem, Na koniec układam pokrojone w grube plastry ziemniaki. Sałatkę wkładam do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły. Przed podaniem wykładam na talerz i ściągam folię.
Komentarze