Sałatka lwowska

0 (0 ocen)

Sałatka lwowska ma bardzo zrównoważony smak. Jednak nie jest to typowa sałatka jarzynowa o jednoznacznym smaku. W jej bazą są gotowane warzywa i kwaśne dodatki w postaci śledzi, marynowanych buraczków, grzybków, kiszonych ogórków. Ostateczny charakter nadaje sałatce ostry sos śmietanowy.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
    2 marchewki
    1/2 małego selera
    2 ugotowane jajka eko
    1 małe kwaśne jabłko
    3 duże ogórki kiszone
    2 łyżki marynowanych nasion nasturcji lub kapary
    1 czerwona cebula
    3 łyżki marynowanych grzybków
    3-4 marynowane płaty śledziowe
    10 plastrów marynowanych buraczków (marynowane buraki kupiłam w Lidlu)
    kilka gałązek koperku
    kilka wąsów szczypiorku
    sos:
    200 ml gęstej śmietany 18% lub 22%
    3 łyżki musztardy rosyjskiej
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz, odrobina cukru

Sałatka lwowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka lwowska 1. Marchewkę, ziemniaki, selera ugotować w skórkach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę.
    Jabłko, ogórki, jajka pokroić w kostkę.
    Buraczki, śledzie i cebulę pokroić w paseczki.
    Dodać grzybki - jeśli nie są zbyt duże można nie kroić.
    Dodać nasiona nasturcji.
    Pociekać szczypiorek i koperek.
    Wymieszać składniki sosu i połączyć z warzywami.
    Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy