Sałatka lwowska

4.49 (154 ocen)

Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem.

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych

    8 buraków

    4 ziemniaki

    4 marchewki

    4 jabłka

    1 seler

    8 ogórków kiszonych

    1 cebula

    1 słoik grzybów marynowanych

    sok z cytryny

    Sos:

    2 szklanki śmietany 18 %

    1,2 słoika musztardy rosyjskiej

    sól,pieprz

    cukier

Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka lwowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki, marchew i selera myjemy nie obierając, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Ostudzone warzywa, jabłka, cebulę obieramy, wszystkie składniki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i śledzi przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy, Na końcu dodajemy ziemniaki i śledzie, delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzona.

Porady

Sałatka najlepiej jak postoi dzień ,wtedy wszystkie smaki się połączą ze sobą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować