Sałatka jajeczna z rzeżuchą

3 (2 ocen)

  • Łatwy

Od lutego wysiewam rzeżuchę. Gdy się zazieleni, dodaję ją do sałatek. Przepis przysłał Grzegorz Łapiński

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - ogórek: 1 sztuka
    - rzeżucha: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kiełki soi: 5 dekagramów
    - Żółty ser (starty): 3 łyżki
    - ocet winny: 1 łyżka
    - olej: 3 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Sałatka jajeczna z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. Kroimy
    w kostkę. Ogórka myjemy,
    kroimy w półplasterki.
  • 2. Rzeżuchę siekamy i ucieramy
    ze zmiażdżonym czosnkiem, powoli wlewając olej.
    Doprawiamy octem.
  • 3. Jajka mieszamy z serem,
    ogórkiem i kiełkami. Solimy.
    Polewamy sosem z rzeżuchy,
    mieszamy. Podajemy
    zaraz po przy gotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy