Sałatka jajeczna z rzeżuchą

0 (0 ocen)

Prosta sałatka z resztek Wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
    6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
    150 g groszku z puszki
    100 g szynki
    1 ogórek kiszony
    1/2 czerwonej cebuli
    zielony szczypior (z 2 szalotek)
    spora garść rzeżuchy
    sos
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka musztardy z estragonem
    oliwa z oliwek
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jajeczna z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bc1tiy 1. 1.Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę.

  • 2. 2.Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą i pieprzem.
  • image-1quyf5j 3. 3. Wszystko, poza rzeżuchą i jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać sos, wymieszać.
  • 4. 4. Posypać rzeżuchą i połówkami jajek. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Sałata Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować