Rybne knedelki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tradycyjne czeskie knedle, a te były obiadem - niespodzianką dla miłośnika ryb. Dodatek prażonej cebulki i świeżego koperku sprawia, że nie trzeba wydać majątku na piątkowy obiad, żeby mieć zachwyconego męża i pusty pojemnik na chleb..

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czerstwe kajzerki lub pół czerstwej bułki wrocławskiej
    2 średnie filety z dorsza
    3 łyżki prażonej cebulki
    2 jajka
    8 dag mąki
    pół pęczka koperku
    Sól, pieprz
    Olej

Rybne knedelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
  • 2. Czerstwe bułki kroimy w kostkę.
  • 3. Do pokrojonej bułki dodajemy prażoną cebulkę i posiekaną usmażoną rybę. Wsypujemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę, aż masa stanie się zwarta. Wilgotnymi rękami formujemy knedelki, które gotujemy w osolonej wrzątku przez 15 minut.

Porady

Knedelki podajemy z sosem pieczarkowym lub cebulowym oraz z surówką z kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy