Ruski tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

Miałam ochotę na ruskie, ale jak zwykle za mało czasu na lepienie.... Córka chciała naleśnika, a miałam ugotowane już ziemniaki.... i tak wyszedł ruski tort ;)

Składniki:


  • Naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej typ 450
    1,5 szklanki wody z mlekiem
    2 jajka
    Farsz:
    5 ziemniaków
    400 g domowego twarogu
    2 cebule
    4 łyżki oleju rzepakowego
    naturalna przyprawa warzywna
    pieprz czarny
    0,5 pęczka szczypiorku

Ruski tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wbić jajka, wlać mleko i wodę, wsypać mąkę i zmiksować. Odstawić na 10 minut, ponownie zmiksować.

    Z ciasta usmażyć naleśniki, bez dodatku tłuszczu.

    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść tłuczkiem.

    Cebulę posiekać, usmażyć na oleju, przestudzić.

    Cebulę wrzucić do ziemniaków, dodać twaróg, doprawić przyprawą naturalną i pieprzem. Wrzucić 3/4 posiekanego szczypiorku. Wymieszać.

    Na dużym talerzu ułożyć naleśnika, nałożyć czubatą łyżkę farszu, rozsmarować. Następnie znów naleśnik i znów farsz, aż do wykończenia składników. Dłonią delikatnie wyrównać.

    Tort podgrzać w mikrofalówce (można także w piekarniku) pokroić w trójkąty, polać kwaśną śmietaną i posypać odłożonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy