Rolady drobiowe na egzotycznym puree

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Inspirację zaczerpnąłem z warsztatów kulinarnych, w których miałem przyjemność uczestniczyć.

Składniki:

  • 4 średnie piersi z kurczaka
    250 g mięsa mielonego wołowego
    300 g wątróbki drobiowej
    kilka plasterków żółtego sera
    100 g sera feta
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    1 kostka rosół z kury
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka tymianku
    sól pieprz
    1/4 ananasa
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka oliwy
    szczypta imbiru
    szczypta chili
    sok z połowy cytryny

Rolady drobiowe na egzotycznym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić, rozbić na cienkie płaty. Mięso mielone doprawić a wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Paprykę pokroić na cienkie paseczki, cebulę w piórka.
  • 2. W miseczce wymieszać pokruszoną kostkę, olej i tymianek, Tak przygotowaną marynatą natrzeć rozbite piersi z kurczaka, każdy płat ułożyć na foli aluminiowej. Na filecie rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego następnie plasterki sera żółtego, pokruszony ser feta, piórki cebuli, plasterki papryki i kawałek wątróbki. Tak przygotowane roladki ciasno zwinąć w foli aluminiowej, tworząc tzn. cukierka. Przygotować tak resztę pozostałych rozbitych płatów piersi z kurczaka. Tak przygotowane roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min w temp. 200 stopni.
  • 3. W tym czasie przygotować puree z ananasa. Ananasa zmiksować z musztardą i oliwą. Całość doprawić szczyptą chili, imbiru i sokiem z cytryny. Odstawić do schłodzenia.
    Gotowe roladki pokroić i podawać na puree z ananasa.

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy