Inspirację zaczerpnąłem z warsztatów kulinarnych, w których miałem przyjemność uczestniczyć.
Składniki:
4 średnie piersi z kurczaka
250 g mięsa mielonego wołowego
300 g wątróbki drobiowej
kilka plasterków żółtego sera
100 g sera feta
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 kostka rosół z kury
5 łyżek oleju
1 łyżeczka tymianku
sól pieprz
1/4 ananasa
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oliwy
szczypta imbiru
szczypta chili
sok z połowy cytryny
Rolady drobiowe na egzotycznym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić, rozbić na cienkie płaty. Mięso mielone doprawić a wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Paprykę pokroić na cienkie paseczki, cebulę w piórka.
2.W miseczce wymieszać pokruszoną kostkę, olej i tymianek, Tak przygotowaną marynatą natrzeć rozbite piersi z kurczaka, każdy płat ułożyć na foli aluminiowej. Na filecie rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego następnie plasterki sera żółtego, pokruszony ser feta, piórki cebuli, plasterki papryki i kawałek wątróbki. Tak przygotowane roladki ciasno zwinąć w foli aluminiowej, tworząc tzn. cukierka. Przygotować tak resztę pozostałych rozbitych płatów piersi z kurczaka. Tak przygotowane roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min w temp. 200 stopni.
3.W tym czasie przygotować puree z ananasa. Ananasa zmiksować z musztardą i oliwą. Całość doprawić szczyptą chili, imbiru i sokiem z cytryny. Odstawić do schłodzenia.
Gotowe roladki pokroić i podawać na puree z ananasa.
Komentarze