Roladka z piersi kurczaka w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

drób na talerzu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka
    sól
    pieprz
    szczypta bazylii
    szczypta lubczyku
    szczypta majeranku
    pół cebuli
    4 ząbki czosnku
    200 ml śmietany 22%
    tłuszcz do smażenia

Roladka z piersi kurczaka w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szkl rosołu

    Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym.
    W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez chwilkę czosnek i cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera.
    Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry.
    Podawać z ziemniakami z wody i sosem.

Komentarze

Podobne przepisy