Rolada ptysiowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna,lekka idealny deser na letnie dni.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto ptysiowe:
    125 ml mleka
    125 ml zimnej wody
    100 g masła
    200 g maki pszennej
    4 duże jajka
    szczypta soli
    na nadzienie:
    500 ml śmietanki 30%
    12 dużych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżki cukru pudru

Rolada ptysiowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj z wodą oraz masłem i szczyptą soli,wsyp mąkę i mieszając ogrzewaj,aż składniki się połączą.
    Przełóż do miski,lekko przestudź i miksując dodawaj po jednym jajku.
    Dużą blachę z pieca wyłóż pergaminem i rozsmaruj ciasto łyżką.
    Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni.
    Ciasto wyjmij na blat i lekko przestudź,następnie przykryj ściereczką.
  • 2. Galaretkę rozpuść w 100 ml wrzącej wody,ostudź.
    Cztery truskawki zmiksuj w blenderze.
    Kremówkę ubij na sztywno,dodając pod koniec cukier puder.
    Zimną galaretkę wymieszaj ze śmietaną,dodaj mus z truskawek,masę schłodź przez 15 minut,odłóż 2 łyżki do dekoracji.
    Resztą masy posmaruj upieczony i ostudzony blat ciasta.
    W dwóch rzędach ułóż 6 pokrojonych na ćwiartki truskawki.
    Pomagając sobie papierem,zwiń roladę i schłodź,udekoruj resztą kremu i pozostałymi pokrojonymi truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy