na ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml zimnej wody
100 g masła
200 g maki pszennej
4 duże jajka
szczypta soli
na nadzienie:
500 ml śmietanki 30%
12 dużych truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
Rolada ptysiowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotuj z wodą oraz masłem i szczyptą soli,wsyp mąkę i mieszając ogrzewaj,aż składniki się połączą.
Przełóż do miski,lekko przestudź i miksując dodawaj po jednym jajku.
Dużą blachę z pieca wyłóż pergaminem i rozsmaruj ciasto łyżką.
Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto wyjmij na blat i lekko przestudź,następnie przykryj ściereczką.
2.Galaretkę rozpuść w 100 ml wrzącej wody,ostudź.
Cztery truskawki zmiksuj w blenderze.
Kremówkę ubij na sztywno,dodając pod koniec cukier puder.
Zimną galaretkę wymieszaj ze śmietaną,dodaj mus z truskawek,masę schłodź przez 15 minut,odłóż 2 łyżki do dekoracji.
Resztą masy posmaruj upieczony i ostudzony blat ciasta.
W dwóch rzędach ułóż 6 pokrojonych na ćwiartki truskawki.
Pomagając sobie papierem,zwiń roladę i schłodź,udekoruj resztą kremu i pozostałymi pokrojonymi truskawkami.
Komentarze