Rolada makowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste ciasto biszkoptowe idealnie komponuje się z nadzieniem makowym.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm

    5 jajek
    100 g cukru
    130 g mąki pszennej
    szczypta soli
    cukier puder do oprószenia

    masa makowa:
    400 g maku mielonego
    400 ml mleka
    100 g cukru
    miód naturalny do smaku (4-5 łyżek)
    100 g masła
    50 ml likieru amaretto lub olejek migdałowy
    150-200 g migdałów w słupkach lub płatkach

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.

    Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.

    W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy nadzienie.


    Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy miód, rum, amaretto i migdały, mieszamy.

    Masę wykładamy na ciasto, zwijamy. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy