rolada kawowa z truskawkowym oczkiem

0 (0 ocen)

mocny aromat kawy ) dla miłośników słodyczy

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki tortowej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy inki
    masa:
    kostka masła
    puszka skondensowanego słodzonego mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    kilka łyżeczek marmolady truskawkowej
    kokos i kawa inka do dekoracji

Rolada kawowa z truskawkowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w puszce gotujemy w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 3 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180 ' C . Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy małymi porcjami cukier i żółtka na przemian, później dorzucamy po łyżce przesiane mąki i proszek, delikatnie mieszamy , na końcu dodajemy kawę inkę. Ciasto przelewamy do standardowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia na ok 25-30 min. Po upieczeniu zwijamy roladę przez bawełnianą ściereczkę , odstawiamy aby ostygła. Masło ubijamy do białości dodajemy małymi porcjami masę z puszki, na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną w łyżce wody. Jeszcze chwilkę ubijamy. Wystudzoną roladę rozwijamy i smarujemy 2/3 kremu ,na zgięciu układamy cienką warstwę marmolady. Zwijamy roladę i smarujemy resztą masy na koniec posypujemy kawą i kokosem. Schładzamy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy