Rogaliki z orzechami pecan i morelami

0 (0 ocen)

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-morelowym to wyśmienita słodka przekąska do kawki, taka na jeden, dwa kęski.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl mąki
    10 dag margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    1 żółtko

    Nadzienie:
    10 dag orzechów pecan Skworcu
    15 dag moreli Skworcu
    2 łyżeczki cynamonu Skworcu
    4 dag masła
    5 łyżek cukru pudru
    małe białko jajka

Rogaliki z orzechami pecan i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować wycinać kółka, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać małą porcję nadzienia i zwijać małe rogaliki.

  • 2. Nadzienie:
    Orzechy pecan oraz morele drobno pokroić. Masło roztopić i wymieszać z orzechami, morelami oraz cynamonem. Białko jajka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać.

  • 3. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do zarumienienia ok. 15 min.
    Upieczone rogaliki po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy