Rogaliki z orzechami

4.5 (173 ocen)

Jeden z moich ulubionych przepisów na rogaliki.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    kostka margaryny
    5 dag drożdży
    łyżeczka cukru
    2 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    Masa:
    20 dag łuskanych orzechów
    10 dag cukru pudru
    1/3 szklanki słodkiej śmietany
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, śmietanę i cukier razem wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. W tym czasie orzechy przekręć przez maszynkę, dodaj cukier i śmietanę, wymieszaj. Masa jest już gotowa.
  • 3. Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników i zagnieć. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 20 minut.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 części. Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkowałkuj każdą część ciasta na cieniutkie placki.
  • 5. Każde koło z ciasta posmarować masą orzechową. Każde koło podzielić na malutkie trójkąciki. Każdy trójkącik zwijać od brzegu do środka. Układać na blaszce lekko natłuszczonej.
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować