Rogaliki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, śmietanę i cukier razem wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.W tym czasie orzechy przekręć przez maszynkę, dodaj cukier i śmietanę, wymieszaj. Masa jest już gotowa.
3.Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników i zagnieć. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 20 minut.
4.Ciasto podzielić na 4 części. Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkowałkuj każdą część ciasta na cieniutkie placki.
5.Każde koło z ciasta posmarować masą orzechową. Każde koło podzielić na malutkie trójkąciki. Każdy trójkącik zwijać od brzegu do środka. Układać na blaszce lekko natłuszczonej.
6.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 20 minut.
Komentarze