Choć nie każdy lubi sezamowe przekąski, to zapewniam, że sezam ukryty w rogalikach będzie przebojową przekąską. Smaczne, wypełnione po brzegi aromatem sezamu i orzechów-tak można określić moje wypieki.
Rogaliki sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozmieszaj z łyżką mąki, cukru i mleka. Gdy rozczyn wyrośnie przelej go do miski i zmieszaj razem z jajkami, posiekaną margaryną i mąką. Dokładnie wyrób ciasto i przykryte odłóż w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
2.Nadzienie: herbatniki i batoniki dokładnie rozgnieć( najlepiej zblenduj). Masło i miód rozpuść w jednym garnku. Dodaj orzechy i rozkruszone składniki. Dodaj cukier do smaku.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, pokrój na trójkąty. Posmaruj nadzieniem i zwiń formując rogaliki. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp ziarnami sezamu. Piecz na złoty kolor w temp. 170 stopni.
Komentarze