rogaliki sezamowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Choć nie każdy lubi sezamowe przekąski, to zapewniam, że sezam ukryty w rogalikach będzie przebojową przekąską. Smaczne, wypełnione po brzegi aromatem sezamu i orzechów-tak można określić moje wypieki.

  • 50 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki

    ¾ kostki margaryny

    1/3 szklanki mleka

    2 jaja

    Pół kostki świeżych drożdży

    Nadzienie sezamowe:

    3 batoniki sezmowe

    Szklanka pokrojonych orzechów

    Mała paczka herbatników szkolnych

    Kilka łyżek miodu i masła

    Cukier

    Ziarna sezamu

    Białko

Rogaliki sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozmieszaj z łyżką mąki, cukru i mleka. Gdy rozczyn wyrośnie przelej go do miski i zmieszaj razem z jajkami, posiekaną margaryną i mąką. Dokładnie wyrób ciasto i przykryte odłóż w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: herbatniki i batoniki dokładnie rozgnieć( najlepiej zblenduj). Masło i miód rozpuść w jednym garnku. Dodaj orzechy i rozkruszone składniki. Dodaj cukier do smaku.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, pokrój na trójkąty. Posmaruj nadzieniem i zwiń formując rogaliki. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp ziarnami sezamu. Piecz na złoty kolor w temp. 170 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy