Rogaliki na maśle roślinnym krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto raz ich spróbuje pokocha ich smak na zawsze. Są delikatne, rozpływają się w ustach i mają jedną wadę bardzo szybko znikają z talerza.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego - tego tradycyjnego w pudełeczku,
    100 g śmietany 18% (małe opakowanie ma 200 g),
    500 g mąki pszennej,
    1 cukier waniliowy,
    pół szklanki cukru pudru,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    ok. 40-50 g drożdży,
    niewielka ilość ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży,
    płaska łyżeczka cukru,
    4 żółtka,
    marmolada do nadziewania.

Rogaliki na maśle roślinnym krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na bok i z pozostałych składników zagniatamy do wstępnego połączenia się składników ciasto. Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto.Gdyby wydawało nam się zbyt luźne można dodać mąki. Wkładamy do foliowej torebki i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pod koniec tego czasu można włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalnika.
  • 2. Z całej porcji odrywamy sobie kawałki - resztę trzymamy w lodówce. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy porcję marmolady i zwijamy w rogalik. Moja uwaga ciasto jest dosyć wilgotne, bo masło się nagrzewa i nie trzeba się tym przejmować. Gdyby zbytnio nam się rozpływało to daną porcję można podsypać mąką lub na chwilkę włożyć do zamrażalnika.
  • 3. Blachę - tą z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wraz z rogalikami do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st C ok. 20 minut - ale tak naprawdę do zrumienienia. W tym czasie przygotowujemy sobie następną porcję rogalików do pieczenia. Z tej ilości składników wychodzą zazwyczaj ponad 2 duże blachy. studzimy najlepiej na jakiejś kratce, np. ruszcie z piekarnika.

Komentarze

Podobne przepisy