Rogaliki krucho-drozdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w mleku dodaj cukier waniliowy,przykryć ściereczką ,odstawić w cieple miejsce na 10 min.Gdy rozczyn wyrośnie dodaj,do niego mąkę ,margarynę oraz 2 jajka,wyrób ciasto, gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 5 części.każdą część rozwałkuj i wycinaj trójkąty(tak jak kroi się tort)Na każdy trójkąt nakładaj trochę marmolady i zawijaj do środka tak aby powstal rogalik.Gotowe rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem ,część rogalików przed pieczeniem możesz posypać cukrem kryształem.Rogaliki poukładaj na blaszce wylożonej papierem do pieczenia piecz ok.30min w 180-200st.Upieczone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem i polewą czekoladową.
Komentarze