ROGALIKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

ROGALIKI SĄ PYSZNE I ŁATWE DO ZROBIENIA ,MOGĄ JE ZAWIJAĆ NAWET DZIECI !

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki, 24 rogaliki:

    • 250 g mąki pszennej tortowej
    • 1/2 kostki masła
    • 1/4 szklanki ciepłego mleka
    • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Do nadziewania: marmolada, wiśnie lub czekolada
    Do posypania: cukier puder

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosnące rogaliki 1. Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy