Risotto z włoszczyzną i jajkiem na twardo

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne risotto z produktów, który każdy ma w swojej kuchni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio
    2 marchewki
    1/2 selera korzeniowego
    korzeń pietruszki
    por
    100 g masła
    4 jajka ugotowane na twardo
    łyżka curry
    sól morska
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki
    5 - 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody

Risotto z włoszczyzną i jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na połowie masła podsmażamy pokrojone warzywa. Warzywa solimy i posypujemy curry. Wsypujemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie wlewamy szklankę bulionu, gdy odparuje wlewamy kolejną. Risotto mieszamy i podlewamy bulionem, aż ryż się ugotuje. Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy resztę masła. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jaka oraz posiekaną pietruszkę.

    Tak przygotowany ryż jest już sam w sobie daniem, ale można go podać również jako dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy