Racuchy z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Placki, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa. U mnie zwykle były z jabłkami; w domu mam niejadka, więc muszę kombinować, z jabłkami racuchów nie chce, z jagodami tak - ale tylko te z syropu..

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - mleko(ciepłe): 1 szklanka
    - drożdże: 15 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier (do drożdży): 1 łyżka
    - cukier (do ciasta): 0.5 szklanki
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - syrop z jagód: 2 łyżki
    - cukier puder (do posypania:)): 2 łyżki

Racuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże zasypujemy łyżka cukru, dodajemy łyżkę mleka - rozpuszczamy
  • 2. wsypujemy do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy - mieszamy, dodajemy nasze rozpuszczone drożdże,letnie mleko - mieszamy - odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem
  • 3. Gdy nam cisto wyrośnie dodajemy nasze jagody ( odcedzone) delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut
  • smażymy racuchy 4. po tym czasie smażymy na oleju porcjami - na wolnym ogniu ( jagody mogą się przypalać)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy