1.BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
3.Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
4. KREM
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno.
5.DODATKOWO
Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić do ostudzenia
6.PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą część biszkoptu, wyłożyć dżem, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć krem śmietankowy.
7.Czekoladę z orzechami, zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki.
Komentarze