Puree z dynii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Można je wykorzystać na wiele sposobów.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia (ok 3kg)

Puree z dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę.
    Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem czy bez trudu wbijamy i wyciągamy z miąższu. Jeśli tak- dynię studzimy, jeśli nie- pozostawiamy na kolejne 10 minut.
    Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy „na mokro” lub porcjujemy w małych plastikowych pojemniczkach lub woreczkach i przechowujemy w zamrażarce.
    Dynia nie pasteryzowana może być przechowywana w lodówce przez max 4-5 dni.

Komentarze

Podobne przepisy