Pulpety w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 20 min

Do ryżu i sałatek

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    pieprz,sól
    Sos:
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 niepełne szklanki bulionu z kostki
    sól,pieprz

    + ugotowany ryż na sypko

Pulpety w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawić, zagęścić bułką tartą. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Zagotować bulion, wrzucić mięso, gotować na małym ogniu 5-6 minut.
    Wyciągnąć ugotowane już pulpety.
    W rondlu rozpuścić masło, przesmażyć curry przez 1 minutę, wsypać mąkę. Rozprowadzić bulionem od gotowania pulpetów. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dorzucić pulpety i gotować jeszcze chwilkę, mieszając. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy