Pudding ryżowy z suszonymi owocami
Składniki:
- 200 gram suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina, śliwki)
200 gram białego ryżu
0,5 litra mleka
200 ml soku jabłkowego
przyprawa do dań słodkich (cukier, skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy)
Pudding ryżowy z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy sokiem. Gotujemy około 30 minut, aż zmiękną, a sok odparuje.
Kiedy wystygną układamy w formie i dociskamy.
Ryż gotujemy z mlekiem dodając przyprawy. Mieszamy cały czas, a gdy mleka będzie już mało, wyłączamy gaz i czekamy aż ryż wchłonie resztę mleka.
Przekładamy ryż do formy układając na owocach i dociskamy.
Formę wstawiamy do lodówki i schładzamy.
Smacznego !
Porady
Dobrze docisnąć bakalie.
Notka redakcyjna
PPWS_04-2016
Komentarze