Puchatki drożdżowe - placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do wysokiego garczka wlać mleko, dodać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać jajko, wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Jabłka obrać, pokroić na grubsze plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem. Olej rozgrzać, wkładać jabłka do ciasta partiami i łyżką nabierać plasterki jabłka z ciastem, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Puchatki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie grubo posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Placuszki można posypać zamiast cukru pudru cukrem trzcinowym.
Komentarze