Puchatki drożdżowe - placki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Delikatny dodatek do obiadu, pulchne placuszki z jabłuszkami. Danie za przysłowiowy grosik. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1 szklanka mąki
    2 dag świeżych drożdży
    1 czubata łyżka cukru
    1 jajko
    Szczypta soli
    Cynamon
    Sok z cytryny
    2 jabłka
    Cukier puder do posypania placuszków
    Olej do smażenia

Puchatki drożdżowe - placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do wysokiego garczka wlać mleko, dodać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać jajko, wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Jabłka obrać, pokroić na grubsze plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem. Olej rozgrzać, wkładać jabłka do ciasta partiami i łyżką nabierać plasterki jabłka z ciastem, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Puchatki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie grubo posypać cukrem pudrem.

Porady

1. Placuszki można posypać zamiast cukru pudru cukrem trzcinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy