Pyszne ptysie cytrynowo-ajerkoniakowe na słodki podwieczorek czy do porannej kawy ,smakują wybornie....
60 min
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
20 dag maki pszennej
1 szklanka wody
10 dag margaryny lub masła
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
1 cytryna
50 dag smietany kremówki 30-36%
150 ml ajerkoniaku
1 torebka śmietan fiks
5 dag cukru pudru
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą . Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka ,dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.
2.Krem:
Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .
Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)
Komentarze