Bułeczki z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
    350 ml letniej wody
    500 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki maku
    2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego)

Bułeczki z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite, a przy rozciąganiu go ręką zacznie się kurczyć.
    Z ciasta uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką na około 60 minut do wyrośnięcia.
    Po upływie czasu ciasto podzielić na równe części i formować z niego bułeczki, gotowe układać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odstępy pomiędzy bułkami. Bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie nacinać je przez środek nożem, tworząc dwie połówki. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy