Pstrąg z piekarnika

  • wyświetlono: 432 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie lubię Pstrąga ale ten podbił moje serce. Dobrze że miał dwie sztuki bo mąż zostałby bez obiadu. :-)

IMG_20180925_060836
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 pstrągi
40g masła
koperek i pietruszka według uznania
Sól pieprz czosnkowy
ząbek czosnku
2łyżki oleju
Cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg z piekarnika

  • 1. Na początek pstrągi myjemy i osuszamy. Następnie na patelni rozpuścić masło ostudzić.
    Do masła dodajemy kilka kropli cytryny olej oraz sól pieprz pietruszkę i koperek.
    Wszystko mieszamy dokładnie.
    Czosnek kroimy w plastry.
    Cytrynę na pół później w ćwiartki i na plasterki.
    Gdy mamy wszystko przygotowane środek ryby smarujemy masłem ziołowym i dodajemy czosnek zamykamy.
    Górę ryby nacinamy w 4 miejscach.
    Każde miejsce napełniamy masłem a do środka wkładamy ćwiartki cytryny.
    Tak przygotowanego pstrąga układamy na papierze do pieczenia.
    Polewamy masłem całą rybę.
    Pieczemy w piekarniku w 180 st.
    15-25 minut.
    Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na talerzu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go z frytkami oraz sałatą.

    SMACZNEGO.

    Pieprz czosnkowy możemy zastąpić zwykłym czarnym świeżo mielony i pokroić np. papryczkę chilli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

:)

Dodane przez: beciiaaa

Pstrąg z marchewką, cebulą i pietruszka z...

Smaczna , zdrowa i delikatna rybka,...

Pstrąg pieczony w piekarniku

Dodane przez: Alina Andzia

Pstrąg pieczony w piekarniku

Krótki czas przygotowania i pieczenia...

Szynka peklowana z piekarnika

Dodane przez: Goszka

Szynka peklowana z piekarnika

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Pieczony mintaj

Dodane przez: dzidka103

Mintaj z piekarnika

Wersja dla dbających o linię z...

Dorsz z piekarnika

Dodane przez: Marta – redaktor

Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika to pyszne danie...

Panierowana ryba z piekarnika

Dodane przez: JustKuchcik

Panierowana ryba z piekarnika

Sposób na smaczną rybę prosto z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE