pstrąg w ziołach

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszna lekka rybka na kolację

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
    2 łyżki masła (najlepiej tego w kostce, a nie z pojemniczka)
    2 ząbki czosnku
    1/2 cytryny
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka gałązek tymianku
    biały pieprz
    sól

Pstrąg w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W środku i na zewnątrz solimy i posypujemy pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Do środka ryby wkładamy posiekane zioła ( pietruszkę i tymianek), kilka kawałków masła oraz po 1 lub 2 plasterkach cytryny.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nalewamy odrobinę oliwy, kładziemy pstrągi i pieczemy w 180-190°C przez około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy