Pieczony Pstrąg w Ziołach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świeża bazylia, estragon i pietruszka to jest to. Pyszna rybka na lekki, zdrowy posiłek.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi tęczowe (po 400g)
    1 cytryna
    4 łyżki miękkiego masła
    1 pomidor
    2 cebulki dymki
    pęczek natki pietruszki, pęczek bazylii, pęczek estragonu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony pstrąg w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pstrąg z pełnym brzuszkiem 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Rozłożony arkusz folii aluminiowej wysmarować miękkim masłem. Pstrąga skropić w środku sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Czosnek posiekać a pomidora pokroić w ćwiartki. Wsadzić je do brzucha ryby. Dodać do środka też pokrojoną cebulkę dymkę (w większe kawałki).
  • pstrąg w ziołach 2. Pstrąga obłożyć na wierzchu wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekanymi ziołami. Rybę szczelnie zawinąć w folię aluminiową zaginając jej brzegi do środka. Ułożyć na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu i piec około 30 minut, nie więcej.

Porady

Używamy tyle świeżych ziół, ile chcemy. Ryba zawinięta w folii może leżeć pół godziny w lodówce zanim ją upieczemy, aby przeszła aromatem ziół. Jeśli ryby są zamrożone czas pieczenia wydłuża się o 15 minut. Rybę rozmrażamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować