Maślane bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier waniliowy i wyrabiać ciasto. Gdyby było zby twarde, dodać więcej mleka. Gdy ciasto będzie gładkie dodawać partiami roztopione masło i dalej wyrabiać, do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3.Czekoladę połamać na kostki. Moja miała 24 kostek i na tyle części podzieliłam wyrośnięte ciasto.
4.Formować okrągłe bułeczki, w środek każdej wkładać jedną kostkę czekolady. Układać na blaszce z papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
5.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze