Maślane bułeczki z czekoladą

4.49 (145 ocen)

Smaczne bułeczki z nietypowym nadzieniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    40 g drożdży
    60 g masła
    1 szklanka mleka
    1 gorzka czekolada

    Kruszonka:
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki masła

    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Maślane bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier waniliowy i wyrabiać ciasto. Gdyby było zby twarde, dodać więcej mleka. Gdy ciasto będzie gładkie dodawać partiami roztopione masło i dalej wyrabiać, do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Czekoladę połamać na kostki. Moja miała 24 kostek i na tyle części podzieliłam wyrośnięte ciasto.
  • 4. Formować okrągłe bułeczki, w środek każdej wkładać jedną kostkę czekolady. Układać na blaszce z papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • 5. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować