Przecier z żurawiny i jabłek. Ciekawy smak i piękny kolor.

0 (0 ocen)

We wrześniu zebrałam żurawinę na torfowiskach niedaleko mojego domu. Trafiła do mojej zamrażarki i cierpliwie czekała na Złotą Renetę :)

Składniki:

  • 2 kg Złotej Renety
    0,5 kg żurawiny
    1 kg cukru
    szklanka wody

Przecier z żurawiny i jabłek. ciekawy smak i piękny kolor. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w "ósemki", usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować przez 20 min. Odstawić do wystudzenia, następnie przetrzeć lub zmiksować.
    Rozmrożoną żurawinę również rozdrobnić.
    Oba składniki połączyć ze sobą i dodać cukier. Gotować ok. 40 min bardzo często mieszając.
    Zestawić z ognia, przestudzić. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min

Porady

Złota Reneta bardzo szybko rozpada się podczas gotowania i praktycznie nie puszcza soku, dlatego trzeba uważać aby się nie przypaliła - bardzo często ją mieszamy. Żurawina nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej - traci wtedy swoje właściwości żelujące. Przecier doskonały do deserów oraz do przekładania biszkoptów.

Komentarze

Podobne przepisy