Prażona cebulka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczna, chrupiąca cebulka, którą można podjadać jak chipsy, dodawać do różnych wypieków typu chlebek lub hot dogów. Sekret prażonej cebulki? Duża ilość tłuszczu. W przeciwnym razie będziemy mieć smażoną cebulę, a nie prażoną.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebulki
    2 łyżki mąki
    masło, taka ilość, żeby cebula pływała na patelni

Prażona cebulka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie piórka. Najlepiej bardzo ostrym nożem. Ostrożnie wymieszać z mąką, ale nie dusić, żeby nie wyciekł sok z cebuli. Wrzucić na rozpuszczone masło, nie za gorące. Masła musi być dużo, żeby cebulka swobodnie pływala. W przeciwnym razie zrobi się czarna. Cebulkę najlepiej obracać przy pomocy dwóch widelców. Ostrożnie, żeby nie podrapać patelni. Gdy zrobi się złota, wyjąć na papier kuchenny i odsączyć z tłuszczu. Cebulkę można zostawić do nastepnego dnia, żeby lepiej podeschła.

Porady

Po usmażeniu można teraz dodać trochę papryki w proszku lub pieprzu tureckiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy