Chrupiąca, prażona cebulka to świetna posypka do kanapek, mięs, zup, past i smarowideł do pieczywa.
Możemy ją użyć również do pieczenia domowych cebulowych bułek, których zapach będzie kusił na odległość :)
30 min
Łatwy
Składniki:
2 duże cebule
1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
odrobina papryki ostrej lub chili
1 łyżeczka kminku mielonego
szczypta cukru i soli
4 łyżki mąki
olej do smażenia
Prażona cebulka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w cienkie krążki , delikatnie je rozdzielając palcami. W misce lub w woreczku do mrożenia z suwakiem przygotowujemy mąkę z przyprawami , wszystko razem delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami prażymy cebulę. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiamy cebulkę i odsączamy na ręczniku papierowym.
Po całkowitym wystudzeniu, przekładamy do wyparzonego słoiczka i tak przygotowany dodatek możemy przechowywać w szafce do 2 tygodni.
Komentarze