Powidła czekoladowe ze śliwek

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Doskonałe do smarowania kanapek, naleśnikow i wafli. Dzieci je uwielbiają.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki;
    około 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek
    cukier do smaku ( w zależności od upodobań , ja dałam około 1,5 szklanki cukru)
    3 kopiaste łyżki kakao
    2 czekolady mleczne
    łyżeczka cynamonu (jeśli ktoś lubi)

Powidła czekoladowe ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki można przygotować na dwa sposoby. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zblendować. Jeśli nie macie maszynki a Wasz blender nie radzi sobie z twardszymi produktami, możecie podgotować śliwki i dopiero wtedy je zblendować.

    Pulpę śliwkową przekładam do dużego garnka i smażę na wolnym ogniu około 2-2,5 godziny aż zgęstnieje i odparuje. Dosładzam do smaku cukrem i dodaję cynamon.

    Następnie dodaję połamaną czekoladę i kakao. Mieszam aż się rozpuści. Tak przygotowane powidła smażę jeszcze około pół godziny często mieszając. Przekładam do wyparzonych słoików i mocno zakręcam. Zostawiam do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy