Doskonałe do smarowania kanapek, naleśnikow i wafli. Dzieci je uwielbiają.
6 godz. 40 min
Składniki:
Składniki;
około 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek
cukier do smaku ( w zależności od upodobań , ja dałam około 1,5 szklanki cukru)
3 kopiaste łyżki kakao
2 czekolady mleczne
łyżeczka cynamonu (jeśli ktoś lubi)
Powidła czekoladowe ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki można przygotować na dwa sposoby. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zblendować. Jeśli nie macie maszynki a Wasz blender nie radzi sobie z twardszymi produktami, możecie podgotować śliwki i dopiero wtedy je zblendować.
Pulpę śliwkową przekładam do dużego garnka i smażę na wolnym ogniu około 2-2,5 godziny aż zgęstnieje i odparuje. Dosładzam do smaku cukrem i dodaję cynamon.
Następnie dodaję połamaną czekoladę i kakao. Mieszam aż się rozpuści. Tak przygotowane powidła smażę jeszcze około pół godziny często mieszając. Przekładam do wyparzonych słoików i mocno zakręcam. Zostawiam do ostygnięcia.
Komentarze