Potrawka cukiniowa a'la leczo

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Potrawa podobna do lecza.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - pomidorów: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - parówki: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Potrawka cukiniowa a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w tzw. piórka, cukinię obieramy, przekrawamy i łyżeczką wydrążamy nasiona. Twardą część kroimy w niewielką kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, wcześniej usuwamy gniazda nasienne. Pomidory moczymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Usuwamy miąższ a resztę kroimy w paski/kostki. Z parówek zdejmujemy osłonkę i kroimy je w plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i krótką chwilkę podsmażamy. Do garnka wsypujemy cukinię, paprykę i cebulkę. Podlewamy oliwą i wodą, przyprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pomidora – chwilkę dusimy, dodajemy parówki – dusimy. Potrawkę najlepiej podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy