Potrawka cukiniowa a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w tzw. piórka, cukinię obieramy, przekrawamy i łyżeczką wydrążamy nasiona. Twardą część kroimy w niewielką kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, wcześniej usuwamy gniazda nasienne. Pomidory moczymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Usuwamy miąższ a resztę kroimy w paski/kostki. Z parówek zdejmujemy osłonkę i kroimy je w plasterki.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i krótką chwilkę podsmażamy. Do garnka wsypujemy cukinię, paprykę i cebulkę. Podlewamy oliwą i wodą, przyprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pomidora – chwilkę dusimy, dodajemy parówki – dusimy. Potrawkę najlepiej podawać na ciepło.
Komentarze