Potrawka a'la chińska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z przygotowywanych "sushi" pozostało mi trochę farszu. Miałam spożytkować jako sałatkę, ale przyrządziłam inaczej - jako pyszną kolację na ostro :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    150 g ryżu Arborio
    15 g grzybów Mun
    1 marchewka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 por

    Składniki robocze:
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    olej do smażenia

    Dekoracja:
    stroik w kolorach jesieni na stole
    opcjonalnie natka pietruszki

Potrawka a'la chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Grzyby Mun moczymy we wrzątku 20 minut, następnie gotujemy przez około 25 minut, kroimy. Por obieramy z zewnętrznej warstwy, odcinamy jadalną część i wrzucamy ja na wrzącą wodę na 1 minutę, następnie siekamy.
    Marchewkę myjemy, obgotowujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę.
  • 2. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy ryż, dodajemy grzyby Mun i marchewkę. Dusimy razem około 3 minuty, następnie doprawiamy. Podajemy jako samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy