Potrawka chińska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    2 cebule
    1 mała papryka chili
    450g. mrożonej mieszanki chińskiej
    300g. młodej , małej brukselki ( można użyć także mrożonej)
    50g. grzybów mun ( 1 opakowanie)
    4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka koncentratu curry ( można pominąć)
    przypawa do chińszczyzny
    tandoori masala
    curry
    słodka papryka
    pieprz
    sól
    olej do smażenia

    ryż basmati lub parboiled , ilośc wg. uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
  • 2. Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili.
    W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami.
    Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
  • 3. Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
  • 4. Grzyby mun odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki.
    Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min.
    W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne a danie dość pikantne.
  • 5. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
    Odcedzić , rozdzielić na porcję.
    Chińszczyznę podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pierś z kurczaka Ryż Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować