Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
1 mała papryka chili
450g. mrożonej mieszanki chińskiej
300g. młodej , małej brukselki ( można użyć także mrożonej)
50g. grzybów mun ( 1 opakowanie)
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka koncentratu curry ( można pominąć)
przypawa do chińszczyzny
tandoori masala
curry
słodka papryka
pieprz
sól
olej do smażenia
Potrawka chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
2.Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili.
W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami.
Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
3.Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
4.Grzyby mun odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki.
Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min.
W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne a danie dość pikantne.
5.Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Odcedzić , rozdzielić na porcję.
Chińszczyznę podawać z ryżem.
Komentarze