Pomidorówka ze świeżych pomidorów z tartymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatna, zdrowa i sycąca.

  • 45 min

Składniki:

  • ZUPA
    4 skrzydełka
    4 marchewki
    1 pietruszka
    gałązka natki z selera
    1,5 kg pomidorów
    2 łyżki śmietany
    płaska łyżka mąki
    sol, pieprz, wegeta
    1,5 l wody
    siekany szczypiorek, koperek, natka pietruszki do smaku
    TARTE KLUSECZKI:
    2 jaja
    szczypta soli
    mąka (tyle, by ciasto było twarde i możne je było zetrzeć na tarce)

Pomidorówka ze świeżych pomidorów z tartymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka i seler myjemy, marchewki i pietruszkę myjemy i obieramy, wszystko łączymy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż skrzydełka będą miękkie.
  • 2. Pomidory parzymy obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i miksujemy. Dodajemy do bulionu i zagotowujemy.
  • 3. Składniki na kluseczki zagniatamy (ciasto powinno być twarde) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy 4 minuty.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy 0/5 szkl. gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do całości.
  • 5. Zagotowujemy i doprawiamy.
    Dodajemy zieleninę.

Porady

By zupa była bardziej dietetyczna zamiast śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy