ZUPA
4 skrzydełka
4 marchewki
1 pietruszka
gałązka natki z selera
1,5 kg pomidorów
2 łyżki śmietany
płaska łyżka mąki
sol, pieprz, wegeta
1,5 l wody
siekany szczypiorek, koperek, natka pietruszki do smaku
TARTE KLUSECZKI:
2 jaja
szczypta soli
mąka (tyle, by ciasto było twarde i możne je było zetrzeć na tarce)
Pomidorówka ze świeżych pomidorów z tartymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka i seler myjemy, marchewki i pietruszkę myjemy i obieramy, wszystko łączymy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż skrzydełka będą miękkie.
2.Pomidory parzymy obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i miksujemy. Dodajemy do bulionu i zagotowujemy.
3.Składniki na kluseczki zagniatamy (ciasto powinno być twarde) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy 4 minuty.
4.Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy 0/5 szkl. gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do całości.
5.Zagotowujemy i doprawiamy.
Dodajemy zieleninę.
Porady
By zupa była bardziej dietetyczna zamiast śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego.
Komentarze